CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

tisdag 13 oktober 2009

Familjekalkylen Deluxé avancerad

Länk till introduktionsfil, klicka HÄR

Idén bakom kalkylen började gro då jag och min fru fick vårt första barn. Vi insåg ganska snabbt att det inte fanns de hjälpmedlen som underlättade våran planering av ekonomin och hur vi skulle ta föräldrapenningen, då det blev stora omställningar med nya bidrag, föräldrapenning etc. Därför skapade jag en lättöverskådlig kalkyl för föräldrapenningen och vi kunde då experimentera runt tills vi fick ett resultat som passade oss.

Nu hade jag en budgetkalkyl och en föräldrapennningskalkyl men upplevde det jobbigt att hela tiden skifta mellan dem två för att se om man klarade sig ekonomiskt genom året med den föräldrapenning och budget man hade planerat.Detta ledde till en vidare utveckling av kalkylen och detta är resultatet av den. För att underlätta planeringen ännu mer så kombinerade jag den suveräna föräldrapenningskalkylen med en budgetkalkyl och la dessutom till en balansräkning som ger visa förslag till åtgärder men även kalkyl som ger er en lättöverskådlig inblick hur ni sparar i olika sparande t.ex. fordon, semester, renovering etc.

Är ni också osäker hur familjens ekonomi påverkas beroende om det är pappan eller mamman (mamma eller mamman; pappan eller pappan) som tar ut föräldrapenningen? Hur många dagar föräldrapenning måste ni ta ut för att få ekonomin att gå ihop? Hur länge kan ni vara hemma? Hur ser vårat sparande ut? Går budget ihop eller måste utgifterna minskas? Åh nej, kylen går sönder har vi råd att köpa en ny och kommer bufferten att vara nog stor om vi går back någon månad framöver? Dessa frågor ställde vi oss och vi delar dem med många andra barnfamiljer. Dessa frågor hjälper föräldrapenningskalkylen er att reda ut genom att man enkelt kan prova sig fram till det som passar er bäst.

Föräldrapenningskalkylen innehåller (är densamma som föräldrapenning avancerad):
- En SGI omräknare som räknar om årsinkomsten till din dagsersättning.
- En räknare som summerar hur många dagar du har tagit det året och hur många du har kvar
- Fler räknare som underlättar arbetet i kalkylen.
- Information om tabell
- Information om hur det funkar med t.ex. Ettårsregeln, SGI omräkning, annan viktig information
- Funktion som möjliggör omräkning av de 180 första föräldrapenningsdagarna pga. den s.k. 240 dagars regeln*
- Kalkylen använder föräldrarnas namn för att göra en mer personlig kalkyl och underlätta överblicken för vem det är som tar ut föräldrapennings
- Summering av alla inkomster (av båda föräldrarna) i slutet av varje månad
- Kalkylen har en summeringsfunktion som gör att all införda värden/siffror från året tidigare summeras till nästa år, vilket innebär att man slipper dra bort dagar och skriva om saker när man planerar året därpå


Budgeten: Innehåller en inkomst- och en utgiftsräknare anpassad efter en familj på 2 vuxna och 4 barn (går självklart att vara mindre familjemedlemmar). Utgiftsposterna är inordnande i följande kategorier: Boende (stående och tillfälligt), sommarställe, lån, 3 olika fordons kategorier, förälder 1, förälder 2, barn 1, barn 2, barn 3, barn 4, försäkringar, nöje, husdjur, spar, högtider.I slutet av budget kalkylen finns en summeringsfunktions där man ser hur mycket utgifter de olika familjemedlemmarna har för varje månad och den totala per år.

Balansräkningen: Det är den delen av kalkylen där inkomsterna och utgifterna summeras och man får se om inkomsterna är större än utgifterna eller vice versa. Den är utrustad med en alarmfunktion som tänder balansräknings rutan röd om man skulle gå minus någon månad. Den ger även förslag till hur mycket man kan lägga bort till bufferten om man skulle gå få över pengar en månad. Längst ner så får ni se om din buffert är nog stor att täcka upp om ni någon månad eller några månader skulle gå back.

Spar: Här ser ni hur mycket ni spara varje månad och hur mycket det blir i pengar ni lägger bort varje månad och år. Den har även en kalkyl där man ser utgifterna från de olika kategorierna relaterat till sparkategorierna och en funktion som summerar sparat kapitalet minus uttag av sparat kapital, från dessa så man lätt kan se om man spara för lite för att kunna täcka ut för utgifterna.

PS

Information i föräldrapenningskalkylen är tagen från försäkringskassan hemsida och omgjord av mig delvis eller inte omskriven alls från original texten.Lycka till med planeringen av eran privatekonomin önskar UngaFöräldrar.

Hur man får tag på den:
- Maila foraldrapenning@hotmail.com ( skriv Deluxe i malet) så får ni mer information hur ni betalar.

PRIS: 60:-

0 kommentarer: